Evet bizim yani insanlığın atası hiç şüphesiz Hz. Adem a.s. ile Havva anamızdır. Günümüz teknolojisi de gösteriyor ki Robotların atasıda olmayada Asimo adaydır
Honda'nın, "hayalleri herkesle paylaşmak ve gerçekleştirmek" anlayışıyla sınırları zorladığı yolda, P2 ve P3 robotlarından sonra geldiği en son nokta... ASIMO
Ufak tefek ASIMO'nun attığı her adım aslında büyük hayallerin ürünü... Honda'nın en temel araştırma alanlarından biri, hem insanlara yardımcı olacak hem de toplumun kullanımına sunulabilecek, kendi kendine hareket edebilen pratik bir robot geliştirmekti. 1986'da başlayan bu çalışmanın ilk ürünü, 1996'da yaratılan prototip robot P2 oldu. 1997 yılında geliştirilen P3'den sonra Honda'nın insansı robot teknolojisiyle ilgili gerçekleştirdiği en son hayalin adı ise ASIMO.
Bugünlerde ise Asimonun çocukları, üremeye iyice hız vermiş ve giderek akıllanmaya başlamıştır. Radikal'in Köşe yazısında yer alan haberdeki yazı ise şöyle; "Dünyaca ünlü robot uzmanı Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğretim üyesi Prof. Cynthia Breazeal, zor bir görevi yerine getiren robotun, asabiyete benzer bir duygu yaratarak, farklı stratejileri denemesinin sağlanabileceğini açıkladı. 'Sıkılan' bir robotun da yeni görevler bulmaya çalışması sağlanabilecek. Bir robot pis bir halıyı temizledikten sonra mutlu oluyorsa, aynısını yapmak için daha fazla pislik arayacak. İşini iyi yapamadığı için üzgün hisseden robot, bir dahaki sefere daha iyi çalışacak. Tüm bunlar 'hayal' gibi mi geliyor? Aslında robot teknolojisinde gelinen nokta anlatılanların gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunun kanıtı. Yapay zekânın gelişimi, sorun çözebilen, öğrenebilen robotlar yapmayı mümkün hale getirdi. Sony'nin Aibo adlı robot köpeği sahibinden davranış öğrenebiliyor, yüzleri tanıyabiliyor. Bu robotların her biri 500 bin (1 milyon 350 bin YTL) sterline mal oluyor, yeni 'duygusal' robotların maliyetiyse daha yüksek olabilir. Geleceğin duygusal robotlarıAmerikan Bilimsel İlerleme Derneği toplatısında bir araya gelen bilim insanları tarafından açıklandı. "
İnsanoğlunun zihninde gerçekleştirdiği ve bunu film yaptığı senaryoların sanal olmayan ürünleri aramızda artık. Acaba bu bilim kurgu filimlerindeki Robotun konu olduğu kurgulardaki diğer ürkütücü sahneler, gerçekleşirmi? Bilim kurgu filmleri ileri teknoloji ve sermaye gerektiği için hep batı tarafından yapılmıştır. Yine Robotun konu olduğu filmlerde Aksiyon Macerayı ön planda tutan batı genel olarak Robot & İnsan savaşlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Peki bugün Robot lar kimin elinde gelişiyor ?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder